Гуверньорът на централната банка на Мексико Аугустин Карстенс предупреди за опасността от надуване на нови икономически балони в развиващите се страни. В негова реч, изнесена в Сингапур, Карстентс заявява, че може би наближава "перфектната буря". Завихрят я капиталовите потоци, образувани от новонапечатаните пари в развитите икономики, които се насочват към развиващите се пазари, за да раздуят цените на активите. Проблемът ще лъсне тогава, когато централните банки преустановят финансовите стимули за икономиката и започнат да изтеглят предоставената ликвидност.

В този смисъл развиващите се страни са изправени през предизвикателство да опазят финасовата си стабилност, обръща внимание мексиканският банкер. Карстенс е на мнение, че в момента световната икономика е по-добре без тези неконвенционални монетарни политики от страна на развитите нации. Той обръща внимание върху опитите на Япония да обезцени юана, което създава трусове на нестабилност в развиващите се икономики и пречи на икономическия им растеж, като прави валутите им по-скъпи.

"Днес моят страх е, че се формира перфектната буря", казва Аугустин Карстенс, цитиран от The Wall Street Journal. "Тя е резултат от масивните капиталови потоци към някои от развиващите се пазарни икономики и някои силно представящи се напреднали икономики", продължава банкерът. Това може да доведе до надуването на балони, които се характеризират с неправилно остойностяване на активите, а когато потоците се обърнат обратно заради изтеглянето на стимулите от монетарните политики, това би застрашило стабилността, става ясно още от изявлението на мексиканския банкер.

Прочетено: 2176