Предвижда се в проектозакона за храните да се повишат санкциите неколкократно при нарушението му. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на общественото обсъждане на промените в Закона за храните. При нарушаване на Наредбата за специфични изисквания към млечните продукти, имуществената санкция може да достигне до 100 000 лева, уточни министърът.

Той допълни, че това е с цел да се повиши ефективността на контрола при изпълнението на разпоредбите.

Практиката на контролиращия орган в момента показва, че размерът на налаганите санкции върху производителите и търговците на храни не е достатъчен поради степента на опасност, при извършването на съответно нарушение, допълни още министър Найденов.

Министър Найденов каза, че с проекта се определят и изискванията при транспортирането на храни и регистрацията на транспортните средства за превозване на храни. Той допълни още, че регламентирането на Хранителната банка в закона е по настояване на обществото. Тя има за цел да развива хранителното банкиране като инструмент за осигуряване на хранително подпомагане и свързващо звено между хранителната индустрия и организации, предоставящи хранително подпомагане.

Прочетено: 1924