Кредиторската хватка около БДЖ се затяга все повече с напредването на процедурата по приватизация на товарните превози. Поредното им действие е запор върху дяловете на "БДЖ - Товарни превози", което пречи на приключването на процедурата. Засега по всичко личи, че действията им са по-скоро за да си гарантират бъдещо плащане на просрочените вземания преди или около приватизацията.

Нов запор

Малко след информацията, че облигационери са завели иск за предявяване на просрочено вземане в английски съд, и основният облигационер по първия облигационен заем на холдинга - базираната в Дъблин германско-ирландската банка Depfa bank, наложи запор върху дяловете на холдинга - длъжник в дъщерното му дружество "БДЖ - Товарни превози", представляващи 100% от капитала му. Това става ясно от документи в Търговския регистър.

Този път съдебната сага се води на местна почва, като на 5 февруари Софийският градски съд излиза с определение, въз основа на което е издадена и обезпечителна заповед до общия размер на вземането от 6.3 млн. лв. Така "БДЖ - Товарни превози", което в момента се намира в процедура по приватизация, се оказа с два запора. Един в полза на Depfa bank и първия, който е в полза на свързаната с Васил Божков "Трансимпекс", наложен в края на 2011 г. Според Търговския регистър той все още не е вдигнат.

Когато първият запор стана факт, от транспортното министерство коментираха: "Ако процедурата беше в по-напреднал етап, този запор щеше да й попречи. Тя обаче е в много начална фаза – тепърва предстои да се избере консултант, така че няма проблем."

Сега обаче приватизацията е по-скоро на финалната права, има четири заинтересовани кандидата и нервите на повечето кредитори, които с години си търсят правата, като преговарят с държавата, са сериозно обтегнати.

Според юристи запорът трябва да означава, че приватизацията не може да приключи. Те обясниха, че евентуална продажба на дружеството не би била нищожна, но който се разпореди със запорирано имущество, носи наказателна отговорност. Едва ли ръководството на БДЖ или на генцията за приватизация (АП) желаят да влязат в затвора, така че такава сделка изглежда невъзможна.

"Уведомени сме за запора. Продължаваме процедурата, като смятаме да поканим кредитора на среща. Търсим начин приватизацията да не се провали", каза за "Капитал" Емил Караниколов, изпълнителен директор на АП.

Нито Depfa bank, нито съдия-изпълнителят, нито БДЖ коментираха пред "Капитал".

Първо за кредиторите

Depfa bank е основният кредитор по първия облигационен заем на БДЖ, който бе теглен през 2004 г. и е общо за 30 млн. евро, като остатъка е на Пощенска банка. По-голямата част от него е погасена, сега общият размер на вземането е 6.3 млн. лв.

Първият запор на дяловете на компанията майка в товарното поделение беше наложен през есента на 2011 г., като вземането е прехвърлено на две дружества от групата на "Трансимпекс". Към момента на налагането на запора железниците дължаха на компанията близо 7.5 млн. лв. плюс 1.5 млн. лв. лихви и 232 хил. лв. такси. Според източници на "Капитал" към момента дългът към фирмата, свързана с Васил Божков, е стопен до под 1 млн. лв. и скоро може да бъде вдигнат. Изплащането на дълга и към Depfa е най-лесният начин запорът да падне и приватизацията да приключи със сделка. Стига обаче БДЖ да има средства да плати на двата кредитора със запори. Тогава обаче вероятно ще се появят нови.

И в случая с "Трансимпекс", и сега запорът става чрез частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, чието име нашумя покрай описването на имуществото на вестниците "Труд" и "24 часа" заради запора на активи на "Медийна група България".

По-големият дълг

Отделно БДЖ има втора облигационна емисия за 120 млн. евро, която също не обслужва редовно. Обезпечение по нея са около 3500 вагона на "БДЖ - Товарни превози". За да се подсигурят, държателите на тази емисия (които са различни от първата) вече са овластили банката си довереник при нужда да започне да осребрява вагоните и дори да поиска несъстоятелност на холдинга и на дъщерните му дружества. За момента няма информация тези кредитори да са направили подобни реални стъпки, макар просрочените им задължения да са около 30 млн. евро.

Публично не е обявено и кой кредитор на БДЖ е завел иск срещу компанията в лондонски съд и за какво точно. Възможно е това да е Depfa, но много по-вероятно е да са кредиторите от по-голямата емисия.

Активните кредитори

За момента изглежда, че кредиторите просто искат да принудят холдинга и съответно държавата да се разплати с тях с парите от самата приватизация. Още повече че холдингът не обслужва редовно и задълженията си към германската KfW, с чиито пари бяха купени мотрисите "Дезиро". Общо дълговете на БДЖ към финансови институции са за над 500 млн. лева (към края на 2011 г.) А по последни данни от януари общите задължения са за над 720 млн. лв.

"Ние като съвет на директорите сме взели решение половината от парите от приватизацията да отидат към облигационерите, а другата половина - към KfW за изплащане на мотрисите "Дезиро", казва преди седмица пред "Труд" Владимир Владимиров, председател на борда на директорите на железниците. Той дори заяви, че освен историята със съдебните искове холдингът трябва да се справя и със запорирани сметки на товарните превози от KfW.

Засега изглежда, че постъпленията от приватизацията може да стигнат без малко за изплащането на просрочените задължения и към облигационерите и към KfW. Първоначално се очакваше цена от около 100 млн. евро за "БДЖ - Товарни превози", но след като държавата реши да прекрати първата и да стартира втора процедура по приватизация, реалистичната цена е някъде наполовина на първоначалната. Не е ясно обаче и дали някой от потенциалните кандидати за дружеството не търси вариант да свали още цената, като си сътрудничи с част от кредиторите.

Статията е публикувана ТУК

Прочетено: 2665