Решението на асоциацията на зърнопроизводителите за организиране на национален протест в края на февруари вече се подкрепя и от други организации в сектора. Вчера от националната асоциация на земеделските производители съобщиха, че са решили на свое заседание да подкрепят колегите си. Същевременно се увеличават и доводите за организирането на стачката, като земеделските производители отново ще поставят въпроса с намаление на акциза за горивата, както и проблемите при субсидиите за плодове и зеленчуци.

Повече мотиви

Първоначално зърнопроизводителите съобщиха, че организираният протест е заради забавянето на директните субсидии, които според обещанието на правителството е трябвало да бъдат изплатени до края на януари, но това не се е случило. Впоследствие обаче членове  на организацията съобщиха и че настояват за намалена ставка на акциза за горивата, ползвани за селскостопанска техника, каквато има в другите държави-членки.

Миналата зима при последните протести на зърнопроизводителите правителството обеща да изпълни това тяхно искане, като дори беше договорена сума от 70 млн. лв. и схемата да стартира от 1 януари 2012 г. Тогава се предвиждаше фермерите да получават ваучери, чрез които да закупуват горива от бензиностанциите. А самите бензиностанции пък трябваше да се отчитат пред агенция "Митници". В крайна сметка обещаното от правителството не беше изпълнено.

Вчера председателят на асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов съобщи, че освен тези два мотива, от сдружението са взели решение да се включат в стачката на зърнопроизводителите и заради проблеми със схемата за подпомагане на зеленчукопроизводството. Причината е, че производителите в този сектор не могат да се възползват от помощта, тъй като няма издадени указания от фонд "Земеделие", обясни още Цветанов. За този проблем беше подаден сигнал от сектора още през ноември, като тогава от институциите обясниха, че ще се удължи срокът за кандидатстване.

Националният протест на земеделските производители ще се състои между 18 и 22 февруари в София. Очакват се и шествия в отделни градове. Малко преди обявяването му, земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че "поднася извинение от името на правителството" за отлагане на изплащането на субсидии, както и че се търси вариант те да бъдат преведени на фермерите преди 15 март. Найденов обясни, че забавянето тази година се дължи на "липсата на достатъчно постъпления в бюджета в началото на годината, включително заради промени в законодателството за облекчаване на бизнеса", както и заради "изплащане на голям облигационен заем". Земеделските субсидии се плащат от бюджета и в 45-дневен срок се възстановяват от ЕС. През тази година те ще достигнат над 1 млрд. лв.

През зимата на 2012 г. Зърнопроизводителите отново протестираха в цялата страна заради несъгласие с нивата на национални доплащания към европейските субсидии. Тогава фермерите блокираха пътища към гранични пунктове и докараха селскостопанска техника в центъра на София.

Статията е публикувана ТУК

Прочетено: 1495