Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев е възложил на фирмата, създала подложеното на неодобрение и подигравки туристическо лого на България, да се консултира и за своя сметка да го преработи.

Новото туристическо лого трябва да бъде преработено така, че да бъде прието от българското общество и професионални среди.  Искането от моя страна беше още отпреди 10 дни,

уточни министърът.

Новото туристическо лого на България обаче ще бъде преработвано до момента, в който се хареса на всички, каза още министърът.

Ако този продукт не бъде направен във вид, който да бъде приемлив за цялото общество и да се гордеем с него, ние ще търсим начин да коригираме сумата, която е платена за този продукт,

каза още Добрев.

Според шефа на проекта проф. Стоян Желев обаче 2820 души са харесали новото българско туристическо лого. Освен българи, сред анкетираните имало 120 китайци, както и наши и чужди туроператори.

Новото лого, с което България ще се рекламира като туристическа дестинация, предизвика противоречиви реакции след представянето му на 17 януари.

Срещу недодяланото творение скочиха и българските художници, които написаха отворено писмо до президента Росен Плевнелиев.

То е разработено в рамките на проект за 926 000 долара, а

конкурсът за неговото създаване вече се проверява от прокуратурата заради съмнения за конфликт на интереси.
 
Веднага след  появата на логото започнаха  дискусии около качеството и цената, в които се включи дори министърът на културата Вежди Рашидов. Логото на България трябва бъде една съвършена естетика, а новото е малко примитивно, коментира Рашидов.

"Засега е една шарения като бонбонче от панаир – сладичко, шареничко, хубавичко, а България е сериозна страна", подчерта министърът.

Преди дни пък стана известно, че новото лого на България поразително прилича на знака на Киригизстан. Разликата обаче е, че е създадено от 19-годишен младеж за сумата от малко над 500 евро.

Двете имат еднакви очертания и сходна игра на цветовете. Логото на Киргизстан представлява слънце, вода, планини, пясък и зелена растителност. Практически същото има и на логото на България.

 

 

Прочетено: 2854