Борисов се отказва от комисията след неуспешната кандидатура на Юлиана Иванова.

Новият шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще бъде избран от Народното събрание, а не както досега от Министерски съвет, съобщи тази сутрин ресорният министър Делян Добрев. До решението се стигна, след като стана ясно че избраната през миналата седмица и задържала се на поста само три дни Юлиана Иванова  има нелегален онлайн магазин за цигари. Заради неуспешния избор премиерът си навлече критиките на опозицията. В отговор Борисов заяви, че не желае повече да носи отговорност за комисията. Като "масло в огъня" се превърна и признанието му, че назначил Иванова "просто, за да има някой на поста".

С промени в законодателството енергийното министерство предлага изборът на нов председател да става с гласовете на две трети от депутатите, а броят на членовете в комисията да се увеличи от 9 на 11. За момента не е ясно каква е причината за увеличаване на експертите. Добрев очаква поправките да станат факт до края на седмицата.

Дългогодишният председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев беше сменен през януари заради критики в доклад на Европейската комисия и предупреждение, че на страната може да бъдат наложени голями ежедневни санкции заради нереформирано законодателство.

 

Прочетено: 2273