В интернет ще бъдат качени всички енергийни договори, които не са публично ясни. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред Нова телевизия. Той уточни, че за национализация на ЕРП-тата изобщо не може да се говори.

Това, което може да се направи при нарушена лицензия, е отнемане на лицензията, но за това трябват сериозни аргументи, обясни Добpев.По думите му това обаче не значи, че ще се намалят разходите. Такова намаление можело да се случи единствено със строг контрол.

"Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се е самосезирала и през следващите дни ще провери има ли нарушения, които да дават основание за отнемане на лиценза на ЧЕЗ", каза Добрев.

"Правителството не говори, а действа, промените в законите трябва да са факт още тази седмица. Лесно е да се каже, че хората няма да плащат за неустойки за развалени договори, но няма как да стане, няма кой да го плати. Ако има нарушение, ще бъде стартирана процедура за отнемане на лиценза на ЕРП-тата", допълни министърът.

Той обясни, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от проверката на ЧЕЗ.Агенцията за държавна финансова инспекция е публикувала доклад за всички констатации за нарушенията. Докладът е приключен на 8 февруари, АДФИ ще провери и останалите две електроразпределителни дружества.

Енергийният министър подчерта, че ще намерят начин да качат в интернет всички енергийни договори, които не са били публично ясни.Попитан как ще коментира твърдението на ЧЕЗ, че на месец дават 6 млн. лева за отпечатване и разпространение на фактури, Добрев отговори:

"Не, това не е нормално - в района на ЧЕЗ има 2 млн. електромера, ето защо трябва да се проверява всеки един разход на дружеството. Загубите са за сметка на крайния потребител, защото те влизат в цената на тока. 7% от сметката са тези загуби".

Министърът посочи, че протестиращите много справедливо са поискали конфиденциалните договори да бъдат разсекретени и обеща, че правителството ще направи всичко възможно те да станат публично достояние, защото хората трябва да са наясно какво включват

Прочетено: 2234