Въпреки напрежението в държавата след внезапната оставка на кабинета, вчера депутатите приеха на второ четете дългоочакваните поправки в Търговския закон. С тях се въвежда общ срок от 1 година преди подаването на молбата за неплатежоспособност, в който някои видове сделки, извършени от длъжника, могат да бъдат обявени за недействителни. Може да се развали например сделка за изпълнено от длъжника в този срок неизискуемо парично задължение, учредяване на ипотека или залог за обезпечаване на вземане, а също и погасяване на изискуемо парично задължение, изпълнено в 6-месечен срок от датата на неплатежоспособността.

Срокът, в който сделките могат да бъдат обявени за недействителни, е 2 години, ако кредиторът е знаел, че длъжникът на практика е банкрутирал.

Променя се и регламентацията на отменителните искове. Според новите текстове определени сделки могат да бъдат обявени за недействителни в срок от 1, 2 или 3 години преди подаване на молбата за откриване на производството по несъстоятелност.

Плащанията по бизнес сделки трябва да се извършват в срок до 60 дни, предвиждат още промените. Държавата и общините пък трябва да се издължават в 30-дневен срок, който може да бъде удължен най-много двойно, но при строго определени условия. Когато длъжникът изпадне в забава, ако не е уговорено друго, той трябва да плати законната лихва плюс разноските по събиране на вземането в размер на не по-малко от 80 лв.

Прочетено: 2505