Европейската комисия (ЕК) очаква българската икономика да нарасне постепенно с 1,4% тази година и с 2% догодина, като вътрешното търсене ще бъде водещо във възстановяването, се посочва в оповестените зимни прогнози на ЕК за икономическото развитие на страните от ЕС. През ноември комисията прогнозира същия растеж на българската икономика. ЕК очаква износът да продължи да не допринася за повишаването на брутния вътрешен продукт на страната през 2013 година и в по-малка степен през 2014 година.


Същевременно прогнозите са, че вносът ще расте още по-бързо заради съживяването на потреблението на домакинствата и инвестициите.


Така очакванията за баланса по текущата сметка са за дефицит от 1,6% от БВП през 2013 и 2% от БВП през 2014 година. Очаква се вътрешното търсене да бъде подкрепено от стабилна като цяло вътрешна икономическа конюнктура и сравнително силните държавни финанси да подкрепят потребителското доверие, се посочва в частта за България от зимните икономически прогнози на ЕК.

Освен това се прогнозира финансовият сектор също да допринася положително за растежа.
Тази година ЕК очаква безработицата в България да достигне 12,2%, а през 2014 да отчете спад до 11,9 на сто. Комисията отбелязва, че въпреки скромния икономически растеж
трудовият пазар е останал слаб, а възстановяването му ще бъде бавно, дори когато икономиката се съживи. За 2013 година се очаква умерена инфлация от средно 2,6%, като през 2014 година се прогнозира тя да достигне 2,7%.


Очакванията за повишаване на основната инфлация (при която се изключват цените на енергията и необработените храни) се свързват с повишаването на разходите за труд, стабилното възстановяване на търсенето на домакинствата и продължаващото хармонизиране на вътрешните цени със средните за ЕС, отбелязва ЕК.


В бюджета на страната е заложен растеж на икономиката от 1,9% с основен принос на вътрешното търсене, а безработицата е определена на равнище 12,4%.

Прочетено: 2804