Да се възстановят лимитите за направления и изследвания в извънболничната помощ на нивата от 2012 година и да се коригират бюджетите на столичните болници. Това е решил Надзорният съвет на НЗОК на извънредно заседание късно снощи, съобщават от касата.

Решено е да отпадне изискването личните лекари и специалистите да искат предварително разрешение от НЗОК, за да могат да използват 10% допълнително над регулативните им стандарти.

Членовете на надзора са взели решение също така да отпадне ограничението от 3% надвишаване на обеми в индивидуалните договори с касата. В момента според методиката на касата при преразход на дейност по дадена клинична пътека с мотивирано заявление от страна на болницата може да се прави корекция в разпределението на дейността до 3% за сметка на следващото тримесечие.

Решенията би трябвало да влязат в сила 8 март, когато е следващото редовно заседание на Надзорния съвет на касата, заради нуждата от време за подготовка на съответните документи.

Методиката за финансиране на лечебните заведения обаче, която стана причина за напрежение в здравната система, обаче няма да бъде отменена, тъй като според Пламен Цеков проблемът не е в нея, а в грешка в изчисленията на лимитите.

Точно заради тази методиката, по която се плаща в болниците днес (28 февруаир) лекарите излизат на протест пред сградата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в София и пред районните каси в страната. Искането за оставката на управителя на НЗОК остава.

Прочетено: 1834