След няколко поредни години, през които данните на Евростат показваха нулев процент на рециклирани отпадъци у нас, през 2011 година вече има промяна. Статистиката показа, че 3% от отпадъците се рециклират, а 3% се компостират. Нито един процент от боклуците обаче не се изгаря.

Тези данни обаче са далеч под средното за ЕС, където 25% от отпадъците се преработват за повторна употреба, а за компостиране отиват 15% от боклуците.

Според последните данни на статистическата служба България вече отстъпи последното място по отношение на рециклиране на отпадъци на Румъния, където в заводите за преработка отиват само 1% от всички отпадъци. В северната ни съседка 99% от боклука се депонира на сметища. У нас този процент вече се намалява до 94 на сто.

Най-добре с оползотворяването на отпадъците по традиция се справя Германия – само един 1% от боклуците се депонират на сметищата, 45% се рециклират, 17% се компостират и 37% се изгарят. С подобни показатели може да се похвали и Холандия, където също 1% от отпадъците заминава за сметищата, 38% се изгарят, 32% се рециклират, 28% се компостират.

Като цяло в четири държави от общността едва 1% от генерираните боклуци отиват на сметища Това са Германия, Белгия, Швеция и Холандия. В четири държави над 50% от отпадъците се компостират или рециклират - в Германия (63%), Австрия (62%), Холандия (61%) и Белгия (57%). 

Общото количество отпадъци на един жител у нас е 375 килограма на година. Това количество е едно от най-ниските в ЕС. Пред нас по този показател се нареждат Естония с 298 килограма на жител и Полша с 315 килограма. Най-голямо количество боклук генерират жителите на Дания – 718 килограма на човек. Средното за ЕС е 503 килограма

Прочетено: 2840