Единственият срок, с който мога да се ангажирам, е да се направи в следващите 2-3 месеца план за развитие на електронното правителство, защото има вече направени неща, други се доработват. Това съобщи в сутрешния блок на "Нова телевизия" Роман Василев, министърът за развитие на електронното правителство.

"Целта е планът да бъде установен по изпълнение на приетата вече стратегия", посочи той.

Василев посочи, че ще работи много активно с хората от "Информационно обслужване" АД и със съответните отдели на всички министерства, за да се установи какво се подготвя за пускане, какви са плановете за изпълнение на стратегияга.

Една от основните цели на електронното правителство е да се предостави платформа за комуникация в двете посоки между администрацията и гражданите.

Предстои да се направи обобщение на похарчените пари до момента по въвеждане на електронното правителство, за да се види ефективността, посочи Василев. Той допълни, че неговото министерство не е разследващ орган, но ако се установят проблеми, можем да сигнализираме прокуратурата, обясни той.

Разбираем е първоначалният уплах, че компютрите ще замесят хората, но от досегашния ми опит в бизнеса и различни организации мога да твърдя, че компютрите улесняват работата на много хора и те имат възможност да се занимават с по-важни неща, обясни Василев в отговорна въпрос дали въвеждането на електронното правителство няма да струва работните места на администрацията. Той допълни, че и без това в момента имало недостиг на администрация.

Василев разказа, че при работата си в Япония още през 1995-96 г. е ползвал електронни административни услуги, но че няма нужда да се гледа толкова далечен опит, защото добри примери имало и в Европа. Те ще бъдат описани и в плана, който предстои да се изготви. "Няма нужда да откриваме топлата вода", обясни той.

Прочетено: 1531