Определени държави просто не харесват туристите. Нов доклад, огласен по-рано през месеца по време на Световния икономически форум, отреди кои страни приветстват най-топло чуждестранните туристи и кои им бият силна плесница още в началото.

Документът разглежда 140 държави и ги класира съгласно привлекателността и конкурентоспособността на техните туристически индустрии.

Може би най-интересната класация измежду богатите анализи е тази, разглеждаща колко добре дошли са туристите в отделните страни. Категорията е "Отношението на населението спрямо чуждестранните посетители".

Най-недружелюбна държава в света, изглежда, е Боливия, която получава оценка от 4,1 по скалата от "много неприветлива" (0) до "много гостоприемна" (7). По-надолу се нареждат Венецуела и Руската федерация.

Изненадващо за мнозина, въпреки огромния си туристически поток, Южна Корея, Китай и четири други страни се класират в челната десетка на най-зле настроените към туристите места.

Тук се нарежда и България с оценка 5,5, което кара експертите да смятат, че местното население не приветства с "хляб и сол" чуждестранните летовници и скиори.

На другия полюс се намират Исландия и Нова Зеландия - двете най-топли към туристите нации в света.

Класацията за "дружелюбност" е само един аспект от доклада, представен в Давос, съобщава БГНЕС.

Документът най-общо анализира конкурентоспособността на туризма в отделните страни. Тя се измерва с проучване на редица фактори, включително на туристическите инфраструктура и съоръжения, устойчиво развитие и богати културни ресурси. Безопасността по пътищата също има голяма роля.

На последно място по всички тези показатели се нарежда Хаити, докато Съединените щати оглавяват Америките (общо 6-и в изследването). Сингапур е 10-и, измествайки Австралия и Нова Зеландия от лидерската позиция в Азиатко-тихоокеанския регион. А ОАЕ са 28-и в света, но №1 в Близкия изток. Сейшелските о-ви (38-и) оглавяват Африка.

Прочетено: 1732