Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова ще председателства Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по време на мандата на служебното правителство. В това свое качество тя свиква заседание на консултативния орган в петък, 22 март 2013 г., от 14 часа в сградата на Министерския съвет.

Това стана ясно след проведените днес работни срещи на вицепремиера Костадинова с ръководствата на КТ „Подкрепа” и на национално представените работодателски организации. Подобен разговор служебният вицепремиер проведе миналата седмица и с Конфедерацията на независимите синдикати в България.

Служебното правителство ще спази поетия ангажимент за пълна прозрачност в своята работа. Ето защо вицепремиерът Деяна Костадинова предложи на социалните партньори всички заседания на НСТС да се излъчват онлайн в реално време на сайта на Министерския съвет. Целта е постигане на максимална публичност на дейността на съвещателния орган. Инициативата е и в отговор на предложение за по-голяма публичност в дейността на НСТС, направено от синдикатите и работодателите още през януари 2012 г.

Изпълнявайки ангажимента на президента Плевнелиев към служебното правителство да бъдат създадени обществени съвети, такива структури ще бъдат сформирани към няколко министерства. В качеството си на министър на труда и социалната политика г-жа Костадинова запозна представителите на социалните партньори с проекта за структура и правила за работа на бъдещия обществен съвет към МТСП. Предстои проектът да бъде съгласуван с другите министерства, преди да се пристъпи към неговата реализация.

Заседанието на НСТС в петък ще започне с предложението за излъчването му в реално време. Следващите точки са свързани с изменения и допълнения на наредби към Кодекса за социално осигуряване, останали за обсъждане от миналата година поради прекъснатата дейност на НСТС. Ще бъде взето също процедурно решение във връзка с предложените от социалните партньори спешни мерки за намаляване на социалното напрежение.

***

Материали за заседанието на НСТС на 22.03.2013 г.:

Прочетено: 3217