Европейската комисия разкритикува България за намаляването на цените на тока. Енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер разкритикува начина, по който България се опитва да се справи с енергийната бедност и невъзможността на хората да си плащат тока.

Йотингер смята, че е по-удачно държавата да се бори с енергийната бедност чрез социални системи, като предоставя помощи на хората, които не са в състояние да си плащат сметките за отопление и осветление, отколкото да регулира цените. Тази своя позиция Йотингер изрази пред комисията по енергетика и промишленост към Европарламента. Европейската комисия ще анализира причините за възникването на енергийната бедност в общността и начините за справяне с нея.

На 5 март ДКЕВР взе решение за намаление на цените на електроенергията с между 6 и 7 процента. Заради масовите протести срещу монополите и раздутите сметки за ток правителството на Бойко Борисов подаде оставка, но не и преди да разпореди да бъдат намерени начини за плащане на по-евтин ток от потребителите.

Прочетено: 2127