Цените на производител на вътрешния пазар през февруари са се повишили с 01,5% на месечна и с 2,6% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

За година цените се увеличават в преработващата промишленост - с 1,7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,1%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление с 2,9%.

Най-голямо поскъпване на годишна база се наблюдава при производството на хранителни продукти - с 8,2%; в производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 6,6%; при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм и производството на напитки - с 6,5%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 3,8%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1,3%

Общият индекс (вътрешен плюс външен пазар) на цените на производител през февруари 2013 г. нараства с 0,8% спрямо предходния месец и с 1,8% спрямо февруари 2012 г.

И отново по-съществено увеличение е регистрирано при производството на хранителни продукти - със 7,7%.

 

Прочетено: 2323