Служебното правителство одобри десет национални програми за развитие на средното образование, които ще се прилагат през 2013 г.

Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа” функционира вече шест поредни години и е механизмът, чрез който се регулират процесите на адаптиране на образователните структури както към интересите и потребностите на децата и учениците, така и към спецификата и потребностите на пазара на труда във всеки отделен регион в страната ни. Общият й бюджет е 14 360 000 лв.

Целите на Национална програма „Квалификация” са насочени към повишаване на качеството и ефективността на образование на всички нива в българската образователна система чрез развиване и надграждане на ключови компетентности на педагогическите специалисти. Общият бюджет на програмата е 356 850 лв.

Националната програма „Информационни и комуникационни технологии в училище” допълва инициативите на МОМН по линия на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” – проект „ИКТ в образованието”, в частта за осигуряване на достъп до интернет и ИКТ инфраструктура и стимулиране на изявени ученици и учители. Общият й бюджет е 6 500 000 лв.

Националната програма „Училището – територия на учениците” се отнася до организирането на учениците в целодневно обучение с полуинтернатни групи. По този начин се дава възможност за повишаване качеството на образователно-възпитателния процес при зачитане интересите, възможностите и възрастовите особености на учениците, развиване и усъвършенстване на знания, умения, навици и отношения. Ученическите олимпиади и националните състезания развиват ключови компетентности и умения за живот, необходими на учениците в съвременното общество. Общият бюджет на програмата е 1 949 357 лв.

Националната програма „Модернизиране на системата на професионалното образование” предвижда одобряването на механизма на сътрудничество и споделянето на отговорности за модернизирането на професионалното образование между държавата и бизнеса в България и осигуряването на условия за повишаване качеството на професионалната подготовка в съответствие с новите изисквания на националната и регионалната икономика. Програмата е насочена към обновяване на специализираното оборудване на учебни кабинети, лаборатории и работилници в професионалните гимназии в съответствие с развиващите се съвременни производствени технологии, както и осигуряване на възможности за провеждане на практическо обучение в реална работна среда. Общият бюджет на програмата е 3 млн. лв.

Националната програма „С грижа за всеки ученик” осигурява диференцирана грижа за учениците от началната училищна възраст като необходимо условие за компенсиране на комплекса от проблеми, водещи до натрупване на пропуски в знанията и последващо изоставане. Гарантирането на допълнително обучение на учениците, които изостават в процеса на обучение поради недостатъчно владеене на български език и слабо развити навици за учебен труд, е предпоставка за овладяване на общообразователния минимум по изучаваните учебни предмети и е необходимо условие за осигуряване на безпроблемна проходимост в образователната система на учениците със слаб годишен успех. Общият бюджет на програмата е 3 млн. лв.

Националната програма „Създаване на достъпна архитектурна среда” е насочена към създаване на базова достъпна архитектурна среда – изграждане на рампи, адаптиране на санитарни помещения, ремонт на прилежаща инфраструктура, асансьорни уредби и монтаж на платформени съоръжения. Целта й е социалното включване и осигуряване на равен достъп до образование на децата и учениците със специални образователни потребности чрез изграждане на достъпна архитектурна среда като част от нужната подкрепа за тяхното общообразователно обучение. Общият бюджет на програмата е 800 000 лв.

Националната програма „Роден език и култура зад граница” е свързана със съхраняване на българското етнокултурно пространство в чужбина и на националната, културна и духовна идентичност на всички български граждани по света. Програмата е израз на ангажираността на българската държава за съхраняване на българския език и култура сред българските общности, установени трайно или краткосрочно в чужбина. Общият й бюджет е 1,1 млн. лв.

Целите на Националната програма „На училище без отсъствия” са намаляване броя на свободните часове, на отсъствията на учениците чрез коректното им отразяване в училищната документация, чрез предприемането на реални, навременни и ефективни мерки от училището за мотивиране на учениците редовно да посещават учебните часове, да участват в процеса на обучение и да овладяват знанията с активното участие на родителите, на ученическата общност, на общинските структури и на гражданското общество. Общият бюджет на програмата е 2 млн. лв.

Основна цел на Националната програма „Система за национално стандартизирано външно оценяване” е задължителното оценяване на знанията и уменията на учениците в края на всеки образователен етап (ІV, VІІ, ХІІ клас) чрез национални стандартизирани изпити. Общият й бюджет е 4 500 000 лв.

Прочетено: 2119