През следващите 10 години инвестициите за намаляване на въглероден диоксид в световен мащаб ще възлизат на около 300 млрд. евро, от които 50 млрд. евро ще бъдат изразходвани за алтернативни превозни средства – електрически и хибридни. За периода до 2025 г. броят им ще достига 50 на сто от общия брой регистрирани автомобили, сочи анализ на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ). Друга прогноза показва, че след 2020 г. в Европейския съюз производството на превозни средства само с двигател с вътрешно горене няма да е възможно, защото няма да се покриват очакваните високи норми за изгорели газове. Електрическата мобилност се превръща в основна възможност на утрешния бизнес.

Решаващ фактор за ориентацията на пазара на електрически превозни средства (ЕПС) ще бъдат разходите на потребителите. Основен аргумент срещу електромобила е фактът, че само 13% от клиентите биха приели пробегът с едно зареждане да е под 250 км. Затова стремежът е да се достигне 400 км с едно зареждане.

Електромобилите ползват много по-евтина енергия за задвижване, независими са от доставките на течни горива и имат 2-4 пъти по-ниски експлоатационни разходи. Поради това електромобилът в ниския и средния клас може и да изпревари превозно средство, задвижвано от ДВГ, по ниски разходи за сравним жизнен цикъл от 4 години.
По официални данни регистрираните ЕПС само през 2012 г.в България са 232. Точна статистика за движещите се по пътищата на България ЕПС няма, но по оценки на ИКЕМ те са около хиляда.

При добро управление развитието на електрическата мобилност може да бъде една от ключовите технологии за осигуряване на заетост и растеж на промишлеността у нас. Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ) работи мащабно България да се утвърди на картата на електромобилността в Европа.
В подкрепа на електромобилността са и промените в  законодателството, най-вече гласуваният на 19 октомври 2012 г. Национален план за действие за насърчаване навлизането и развитието на устойчив автомобилен транспорт, включително на електрическата мобилност за периода   2012 - 2014 г.  Основните направления за работа, техническата част и мерките за стимулиране и промяна в нормативната база, са дело на експертите на клъстера.
 
Финансовите стимули
Нормативно в момента действа Национален план за "зелени" обществени поръчки, като за 2014 г. поставената цел е 6% дял на откритите процедури да е за електромобили и зарядна инфраструктура.
 
Предлага се със законопроект да се въведе
:
- за електромобили – освобождаване от годишен данък
- за хибридни автомобили – освобождаване от годишен данък (не по-малко от 5 години)
- за автомобили с двигател с вътрешно горене – да се въведе "еко" компонента, която да нараства пропорционално според екологичните вреди, които тези автомобили нанасят на околната среда.
 
Предвидени мерки
- Въвеждане на преференциални такси при първоначална регистрация и регламентиране на категориите електромобили и хибридни превозни средства.
- Премахване на регистрационната такса за тези автомобили за преходния период от 5 - 10 години
- Въвеждане на "еко" компонента за отделяните емисии на СО2 в основата, по която се определят регистрационните такси.
- Освобождаване или облекчаване от винетни такси.
- Осигуряване на еднократна субсидия при закупуване на нови електрически автомобили за времето до 2016 г. -  5000 лева за нов електромобил и 2500 лева за нов хибриден автомобил с електродвигател.
 
Ролята на ПЧП с общините
ИКЕМ и Националният център за териториално развитие  разработиха модел за ускорено инсталиране на зарядни колонки, който е съобразен с новите изменения в ЗУТ. ИКЕМ ще предостави безплатно тази разработка на всяка българска община, която прояви интерес.  В Брезник  ще стартира ПЧП партньорство за реализацията на междуградска транспортна схема с електрически автобуси, които ще обслужват пътниците по линията Брезник - Божурище - София и в двете посоки.

Прочетено: 2199