До края на седмицата фискалният резерв на България ще надхвърли 4,7 млрд. лв., защото Брюксел ще възстанови на страната ни 800 млн. лв., платени за евросубсидии на земеделците. Това каза служебният премиер Марин Райков.


Пред медиите министър-председателят обясни, че до щастливата развръзка се стигнало, след като при посещението си в Брюксел миналата седмица поставил въпроса за възстановяването на парите.


На практика Брюксел ще спази регламента за възстановяване на субсидиите. Според правилата парите се връщат до 45 дни след плащането им от бюджета. Срокът изтича в края на тази седмица. В края на миналата година обаче Еврокомисията се забави с преводите си към България.

Кабинетът “Борисов” преведе парите на фермерите на 19 февруари, след като спешно изтегли заем от 800 млн. лв. Така беше туширано недоволството сред земеделците, насрочили национален протест за 20 февруари, защото кабинетът не изпълнява обещанието си да им плати в началото на годината. Просрочването беше посочено от бившия премиер Борисов сред причините да поиска оставката на Дянков.

Прочетено: 1875