Мобилните оператори вече няма да могат да подновяват договорите с абонатите си само след телефонно обаждане, решиха депутатите с промените в Закона за защита на потребителите. За да влезе в сила един договор, е нужно да има писмено съгласие от потребителя. Потребителят може да прекрати безсрочния договор с едномесечно предизвестие без неустойка, решиха още депутатите.

При изтичането на срока на договор с оператор, той може да стане безсрочен, но при същите условия, решиха още депутатите. В никакъв случай с телефонно обаждане не може да се подпише договор. Дори и условията да се уговорят по телефона, договорът може да влезе в сила при писмено съгласие на потребителя. По този начин депутатите целят да прекратят практиката на част от мобилните оператори да сключват договор с клиентите си само чрез обаждане по телефона, след което хората се оказват със задължения за услуги, които реално не са желали.

Без предизвестие може да бъде прекратен договорът с кабелен оператор, ако той промени предварително договорения пакет от програми. Текстовете регламентират и звукът на рекламите да не е по-силен от останалото съдържание на програмата.

 

Прочетено: 2201