Страната ни е на второ място в Европа, след Исландия по наличие на минерални води.

 

За жалост не можем да се похвалим, че държавата ни помага много финансово, но поне не ни пречи. Това каза Стефан Шарлопов - председател на БСПСПА. Организацията, която обединява хотелите, предлагащи СПА услуги и туризъм, ще бъде домакин на XVIII годишен конгрес на Европейската СПА асоциация. Той ще се проведе от 14-ти до 17-ти май в Поморие. Градът не е избран случайно. Поморие е известен с калолечението си, както и със СПА туризма, който предлага. "Поморие запази през годините своя чар и самобитност в балнеологията. За това и ръководството на общината е гордо, че именно ние ще домакинстваме този престижен европейски форум", каза кметът на община Поморие Иван Алексиев.

Предстоящият 18-и конгрес на Европейската СПА асоциация (ESPA)  в Поморие е високо признание за страната ни и за качеството на българските специализирани туристически услуги. Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по повод предстоящото събитие.

Той подчерта, че България ще е домакин за първи път на подобен форум и вече стъпва категорично на европейската СПА карта. Балнеотуризмът е важен традиционен елемент от облика на страната ни като целогодишна дестинация и динамичното му развитие ще увеличи дела на профилираните ваканции.

Той каза също, че все повече български СПА, медикъл- и балнеохотели стават действително конкурентни и се сертифицират по стандартите на ЕSPA. Делът на гостите ни например от Балканите, които посещават страната за балнео и СПА процедури, е вече близо 40%, подчерта ресорният зам.-министър.

На форума през май пристигат кметове на градове от Германия, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Португалия и други, както и специалисти в бранша. Участниците в конгреса ще обменят опит как да развиват и предлагат СПА продукта.

Прочетено: 2231