През март на месечна база националната статистика измери дефлация в размер на 0,5 на сто. Данните показват, че от началото на годината (март 2013 година спрямо декември 2012 година) цените на потребителските стоки намаляват с 0,1%.

Спрямо март 2012 година инфлацията е в размер на 2,7%.

От анализа на Националния статистически институт е видно, че през миналия месец има спад на цените на стоките в почти всички наблюдавани групи. Единственото изключение са храните, които през март са поскъпнали с 0,4% и алкохолните напитки и тютюневите изделия, чиито цени са с 0,3% по-високи спрямо февруари.

Детайлната справка показва, че през март сериозен ръст отчитат цените на зеленчуците – домати (7,3% ръст) и краставици (4,4%). Увеличение на цената имат и пилешкото месо, брашното и сиренето.

Най-силно през месеца са поевтинели листните зеленчуци и репичките - с 5,8 на сто. С 1,4% пък е поевтиняло свинското месо. 

В същото време от групата на нехранителните стоки с 6,1% намалява цената електроенергията. По-ограничено е намалението на цените на горивата – бензин А95Н е поевтинял с 0,3%, а А98Н – с 0,2 на сто. Дизеловото гориво обаче поскъпва с 1%, показват още данните на статистиката.

През март намаляват и цените за комплексни услуги за почивка и туристически пътувания, като понижението е в рамките на почти 5 на сто.

Прочетено: 2420