Към изграждането на скоростния 4-лентов път „Черно море”, свързващ Бургас, Варна и Констанца, има интерес от страна на китайски фирми, които да изпълнят проекта на концесия. Това съобщи служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева по време на форум, посветен на инфраструктурата в България. Допреди години имаше идея отсечката между Бургас и Варна да е шестият лот на автомагистрала „Тракия”.

Според президента Росен Плевнелиев, който също взе участие в проявата, публично частните партньорства са изключително ефективен инструмент за строеж на нови пътища. Пътната инфраструктура на Северна България ще е тотален приоритет за следващия програмен период, каза още президентът. С пари от еврофондовете искаме да направим пътя Видин ­ Ботевград, тунела под Шипка, автомагистрала „Хемус”, да разширим пътя Русе ­ Шумен, подчерта Плевнелиев. Той прикани служебното правителство да пуска за финансиране още пътни проекти, като например за строежа на Северната скоростна тангента на столицата и 4-лентовия път от София до Калотина.

За последния проект строителният министър Екатерина Захариева поясни, че в момента търси начин как да направим наддоговаряне за Северната скоростна тангента. Има изготвени апликационни форми, по които се отстраняват забележките”, каза още тя. „За София-Калотина също ще търсим подобно решение. Искаме да ползваме неусвоения кредитен ресурс от Европейската инвестиционна банка и с него да осигурим българското съфинансиране на проектите.„До края на седмицата ще стане ясно дали ще можем да постигнем промяна на споразумението, или ще търсим средства от други източници за Северната скоростна тангента”, каза още Екатерина Захариева.

По думите в момента вицепремиерът по еврофондовете Илиана Цанова и хора от ръководството на финансовото министерство и АПИпреговарят с ЕИБ по въпроса. По време на форума стана ясно, че общините у нас дължат на строителни фирми около 180 млн. лв. Цифрата съобщи председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов. „80% от работата на строителите сега се осигурява то обществени поръчки, а 90 на сто от тях се финансират от еврофондовете”, каза той. Според него най-големи проблеми с обществените поръчки има заради търсенето на най-ниска цена и посочи за печален пример в тази насока проектите за автомагистрала „Люлин” и „Дунав мост 2”, където се наложило държавата да доплаща.

Прочетено: 2548