Компаниите за добив на злато имат характерна черта, която е рядкост в света на суровините: те не се предпазват от спада на цените на метала, който продават.

Когато вследствие на финансовата криза цената на златото скочи до рекордни стойности, това се отрази съвсем слабо на печалбите на минните компании, пише в свой анализ Wall Street Journal. 

Причината за това е, че компаниите определят твърдо цените на по-голямата част от продукцията си чрез продажбата им чрез форуърдни договори. Тази практика, която се използва широко от компаниите за добив на мед, нефт и други суровини, следва да служи за  по-сигурна преценка на паричния поток.

Когато златото ставаше все по-скъпо през 2008 и 2009 г., инвеститорите принудиха членовете на бордовете на минните компании да развалят своите хеджиращи сделки, за да се възползват компаниите по-силно от повишаването на цените.

Barrick Gold, най-големият в света производител на злато по пазарна капитализация и обем на продукцията, пое втази посока в края на 2009 г. Компанията плати над 5 милиарда долара за обратно изкупуване на златните си хеджове. "Без хеджиране сега ние имаме пълното влияние над цената на златото", каза тогавашният главен изпълнителен директор на Barrick Аарън Риджънт в началото на 2010 г.

След спада на цените Barrick, подобно на конкурентите си Newmont Mining и Goldcorp, в момента може да получи около 1 400 долара за тройунция злато. Миналата седмица цената беше все още 1 550 долара, а през миналата година отчасти почти 1800 долара за тройунция.

Дори и без хеджиращите сделки акциите на златодобивните компании през последните години изостават далеч зад увеличението на цените на златото. Това се дължи отчасти на големите поглъщания и на разширяващите се разходи. Barrick показа вратата на Риджънт през юни 2012 г.. По онова време компанията обеща отново да се фокусира над рентабилността.

"Нашата политика е да не хеджираме злато", заяви говорител на Barrick във вторник. "Това съответства на онова, което чуваме от нашите инвеститори".

Когато цената на златото попадна в застой през последните 19 месеца, мениджъри на някои минни компании под сурдинка признаваха, че в дадена степен на защита все пак има смисъл. Въпреки това те подчертаха, че с подобна стъпка биха осъществили самоубийство на кариерата си. Сега обаче фирмите са принудени да плащат цената за това, че преминаха през ралито в цената на златото без предпазни каски.

"Маржовете на печалба на минните компании се разпадат", се казва в коментар на дилърите от TD Securities. "Първият, които признае, че разумното хеджиране не е нещо лошо, ще спечели от това". 
 

Прочетено: 2624