Мерките за икономии могат да се облекчат, тъй като Европа може да е достигнала лимитите за прилагането им - противопоставянето срещу тях нараства, особено в най-засегнатите от кризата страни в периферията на еврозоната. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от "Файненшъл таймс".

По думите му, докато е вярвал в нуждата от спешни икономически реформи и драстични съкращения в бюджетните дефицити, тези политики са се нуждаели от политическо и социално одобрение, каквото в момента няма навсякъде.

Въпреки че тази политика в основата си е правила, смятам, че тя достигна лимитите си в много аспекти, заяви Барозу. "За да бъде една политика успешна, тя не трябва да бъде само правилно изработена. Тя трябва да има и минимална политическа и социална подкрепа", подчерта той.

Коментарите на председателя на еврокомисията са последните от серия изказвания, които показват случващи се промени в европейската икономическа политика, коментира и "Уолстрийт джърнъл". Те съвпаднаха и с представените от Евростат данни, които показват, че някои от страните в еврозоната, за които се прилагат най-тежките мерки за икономии, се справят най-зле с овладяване на дефицита.

Миналата седмица Международният валутен фонд също предупреди ЕС да намали съкращенията, като призивът беше последван и от страни извън съюза. Европейската икономическа политика среща все по-малко подкрепа и сред водещи икономисти, според които икономиите пречат на растежа.

В речта си Барозу намекна, че някои страни може да получат повече време, за да постигнат дефицити от 3% от брутния вътрешен продукт, каквито са правилата на ЕС.

"Дори ако политиката за коригиране на дефицита в основата си е правила, винаги можем да обсъдим настройване на скоростта", с която да се постигне, подчерта той. Той все пак отбеляза, че това трябва да получи одобрението на финансовите министри на ЕС.

Според "Файненшъл таймс" коментарите на Барозу защитават водената от Брюксел политика на икономии след протестния вот в Италия срещу нея. Те обаче очертават и направените вече изводи, че съкращенията не водят задължително до понижаване на дефицита и дълга и пречат на ръста.

Възгледите на председателя на еврокомисията са особено влиятелни, тъй като институцията му има все повече правомощия по правилата на ЕС дали проблемните страни в еврозоната могат да отпуснат колана, коментира още изданието.

Прочетено: 2065