До 10 години Бъл­гария ще остане без кадри в земеделието и напълно обез­людени села. Тази кон­с­татация нап­рави вчера Христо Цветанов, пред­седател на Асоциацията на земедел­с­ките произ­водители (АЗПБ), по време на дебата "Земедел­с­ката политика в основата на отговор­ното управ­ление на Бъл­гария" в столичен хотел. Инициатор на форума е АЗПБ, като целта е земеделието като стратегически по своята същ­ност сек­тор да фокусира вниманието на политиците преди изборите, а земедел­ците да пос­тавят отк­рито въп­росите си към бъдещите депутати. Положението с бъл­гар­с­кото земеделие е твърде сериозно, то не е кон­курен­тос­пособно, защото ние правим сега това, което старите страни — членки на ЕС, са започ­нали да правят преди 50 години, посочи Цветанов. Според него общес­т­вото и политиците имат неп­равилно отношение към земедел­с­ките суб­сидии. По думите му основ­ните приоритети пред бъл­гар­с­кото земеделие в момента са комасацията на земедел­с­ките земи, раз­виването на хид­ромелиорациите и полив­ното земеделие. На зелен­чукоп­роиз­водителите и овощарите трябва да се съз­даде въз­мож­ност за съх­ранение на продук­цията за по-дълго време — до 8–10 месеца, а не да я продадат през пър­вия месец след прибиране на рекол­тата и след това да ядем внос­ните плодове и зелен­чуци. Тази продук­ция трябва освен това да бъде опакована, сер­тифицирана и да отговаря на условията за пред­лагане в магазин­ната мрежа, каза Христо Цветанов. За нас като асоциация, обединяваща всички сек­тори в земеделието, е от особено значение да стимулираме "късите вериги" — от земедел­с­кия произ­водител до кон­суматора, отбелязва още той. Според Цветанов освен зър­ноп­роиз­вод­с­т­вото всички останали сек­тори у нас са в много тежко със­тояние и се нуж­даят спешно от адек­ватна политика.

Отдел­ните политически сили се обединиха около изнесените от АЗПБ приоритети за периода 2014–2020 г. Те са свър­зани с промени в Закона за пол­з­ването и соб­с­т­веността на земедел­с­ките земи, съз­даване на единен регис­тър за впис­ването им, модерно поливно земеделие, правила за прилагане на пър­вия стълб от ОСП с цел мак­симално усвояване на сред­с­т­вата за след­ващия прог­рамен период, въз­с­тановяване на произ­вод­с­т­вото в сек­тор плодове и зелен­чуци до пос­тигане на потен­циала за страната.

Пред­с­тавителите на бран­шовите организации остро атакуваха политиците с аргумента, че не са се справили с проб­лемите, свър­зани както със стимулиране на земеделието, така и с коруп­цион­ните схеми в него. "Раз­с­тоянието между нас става все по-голямо и така се губи въз­мож­ността да помог­нете реално на нашия биз­нес", посочи Доб­рин Палазов, пред­седател на Асоциацията на свиневъдите в Бъл­гария. Тази кон­с­татация стана обединяваща и за останалите сек­тори, чиито пред­с­тавители посочиха, че ако не може да им се помогне, то добре би било да не им се пречи.

 

Прочетено: 1655