Задължителни правила за управление на държавните пари ще предложи служебният кабнет. Те вече са готови и ще бъдат обявени в понеделник за обществено обсъждане. Това съобщи служебният премиер Марин Райков.

Според него, публичният дебат по тях ще отнеме 14 дни, след което има нова съгласувателна процедура между министерствата.

Правилата ще са доста по- различни от тези, които въведе бившият финансов министър Симеон Дянков. "Те имаха препоръчителен характер и съответно не се спазваха радикално", посочи Райков.

Служебният премиер изброи три основни разлики - ще са задължителни, ще гарантират прозрачност на процедурите и диверсификация на парите.

Предвижда се да има лимит за суми на държавни дружества, които да се депозират в една банка, научи "24 часа" от информирани източници. Размерът му още се уточнявал. 
Ако идеята се приеме, освен че няма да се допусне банков монопол над държавните пари, ще има и по-голяма диверсификация на риска, били мотивите.

Премиерът отказа подробности, но подчерта, че "няма основание да се съмняваме, че това, което е обещано, ще бъде направено".

Една от първите заповеди на служебния премиер от 26 март бе за създаване на междуведомствена работна група на равнище министри, която той оглави и която си постави задачата да създаде правила за публичност и управление на риска, свързан с управлението на паричните потоци на държавните предприятия и дружества.

Прочетено: 1842