Младежката безработица у нас се е увеличила до 29,2% през миналия месец, според Евростат


Безработицата в България през март е останала без промяна спрямо февруари, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През миналия месец безработицата у нас е била 12,6%, като данните за февруари са ревизирани леко нагоре – от 12,5%, каквато беше предварителната оценка, до 12,6 на сто.

Според данните на Агенцията по заетостта (АЗ) безработицата у нас през март се е понижила до 11,8%. Статистиката обаче се базира на регистрираните в бюрата по труда в страната, докато Евростат прави изчисленията спрямо икономически активното население.

Младежката безработица у нас също е забавила ръста си през март. Отчетено е увеличение с 0,1 процентни пункта до 29,2%, след като през предходния месец беше достигнала 29,1%.

Безработицата в еврозоната е продължила да расте през март, като е достигнала рекордните 12,1%, докато в Европейския съюз като цяло е останала стабилна на 10,9%.

Според Евростат общо 26,521 млн. души в държавите от ЕС са били без работа през миналия месец, от които над 19,2 млн. са били граждани на еврозоната. За месец броят на безработните в ЕС се е увеличил с 69 хил. души, а в еврозоната – с 62 хил.

Австрия остава държавата с най-ниска безработица – 4,7%, следвана от Германия – 5,4% и Люксембург – 5,7%. В Гърция безработицата е била най-висока – 27,2%, но данните са от януари. Следват я Испания и Португалия.

Най-голям ръст на безработицата през март на годишна база е отчетен в Гърция, Кипър, Испания и Португалия, а най-голям спад – в Латвия, Естония и Ирландия.

Средното за ЕС ниво на младежката безработица през март е било 23,5%, а за еврозоната – 24%. Общо 5,69 млн. младежи до 25 години са били без работа през миналия месец, като от тях близо 4 млн. са от държавите от еврозоната.

Най-ниска продължава да е младежката безработица в Австрия и Германия (по 7,6%), както и в Холандия (10,5%), докато в Гърция, Испания, Италия и Португалия остава най-висока (съответно 59,1%, 55,9%, 38,4% и 38,3%).

Прочетено: 2070