През октомври 2011 година Европейската Комисия предприема инициатива за модернизиране на инструментите за търговска защита.

На 10 април 2013г. ЕК приема два документа, които се отнасят до промени в прилаганите правила и практики относно инструментите за търговска защита (антидъмпингови и антисубсидийни мерки):

- Съобщение на Комисията до Съвета и Европейския парламент относно модернизиране на инструментите за търговска защита. Адаптиране на инструментите за търговска защита към сегашните нужди на европейската икономика;

и

-  проект на Регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕО) № 1225/2009 на Съвета за защита срещу дъмпингов внос от страни, които не са членки на Европейската общност, и  Регламент (ЕО) № 597/2009 на Съвета относно защитата срещу субсидиран внос от държави, които не са членки на Европейската общност. Посочените документи на български език може да намерите в прикачените файлове.

След приемането и съгласуването на документите с Европейското законодателство ЕК разработва следните четири проектонасоки:

  • ПРОЕКТОНАСОКИ ОТНОСНО ИНТЕРЕСА НА СЪЮЗА;
  • ПРОЕКТОНАСОКИ ОТНОСНО ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА МАРЖА НА ПЕЧАЛБА, ИЗПОЛЗВАН ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА МАРЖА НА ВРЕДАТА
  • ПРОЕКТОНАСОКИ ОТНОСНО ИЗБОРА НА ДЪРЖАВА АНАЛОГ
  • ПРОЕКТОНАСОКИ ОТНОСНО ПРЕРАЗГЛЕЖДАНИЯТА С ОГЛЕД ИЗТИЧАНЕ НА СРОКА НА ДЕЙСТВИЕ НА МЕРКИТЕ И ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА МЕРКИТЕ

Четирите проектонасоки ще бъдат налични и на български език на посочения по-горе адрес на 16.04.2013г.

Във връзка с горепосочените проектонасоки ЕК желае да получи становища от компании, браншови организации, вносители, потребители, търговски съюзи/организации, организации на потребители, консултантски фирми и други заинтересовани лица относно представените проектонасоки и иницира публични консултации, които ще приключат на 31 юли 2013г. За целта те следва да попълнят въпросник, достъпен на следния адрес:

http://trade.ec.europa.eu/consultations/index.cfm?consul_id=175

Имайки предвид значението на инструментите за търговска защита, за осигуряване на справедливи условия за търговия в международен план ще се радваме български компании и заинтересовани организации да участват в провежданите публични консултации относно изготвените от ЕК проектонасоки.

В тази връзка препоръчваме БСК, БТПП и  членовете им да вземат активно участие и да изразят своето мнение по темата.

Моля, обърнете внимание, че въпросникът следва да се попълни и изпрати в рамките на 90 минути - ако не се спази това ограничение попълнената информация ще бъде изгубена. Поради това е препоръчително да се отговори предварително на  въпросите като впоследствие отговорите се копират в съответното поле на въпросника, непосредствено преди изпращането му. Въпросникът е наличен на горепосочения адрес на английски език.

Благодарим предварително!

За контакт:

 

Нина Христова, държ. експерт
дирекция "Външноикономическа политика"
Министерство на икономиката, енергетиката и туризма
тел.: + 359 2 940 77 57
e-mail:  n.hristova@mee.government.bg

Прочетено: 1702