Размерът на банковите влогове на държавните фирми ще остане банкова тайна дори и след влизането в сила на новите правила, които се готви да приеме правителството. Ще се съобщава само процентът на нетната експозиция на дружеството, когато той превишава ограничението за концентрация от 25% в една кредитна институция.

Това стана ясно от думите на премиера Марин Райков и на финансовия министър Калин Христов след заседанието на правителството във вторник.

Очаква се най-рано на 22 май служебният кабинет да одобри промените в правилника за реда на упражняване правата на държавата в търговските дружества с над 50% държавно участие в капитала, каза финансовият министър Калин Христов. В момента тече общественото им обсъждане, което трябва да приключи до 13 май.

След като бъдат одобрени, правилата ще станат задължителни. Това е и основната им разлика, защото до момента имаха само препоръчителен характер.

В момента около 54% от депозитите на държавните дружества са в една банка, каза служебният премиер на 30 април. Той не посочи банката, но според официална информация на Министерството на финансите от времето на Симеон Дянков това е Корпоративна търговска банка (КТБ). През 2009 г. тя е държала 37% от депозитите на държавните фирми, докато през следващата година делът й вече е 70%. По оценка на кредитната агенция "Фитч" 87% от парите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), което е 624 млн. лв., са в КТБ.

Правилата

Съгласно правилата компаниите с над 50% държавно участие ще са длъжни да представят в Министерството на финансите тримесечни и годишни финансови отчети. Те ще съдържат счетоводен баланс, приходи и разходи, собствен капитал, паричните потоци и приложенията към тях.

Годишните отчети трябва да се представят до 25 април следващата година в Министерството на финансите и съответното министерство принципал на дружеството. Тримесечните отчети пък се внасят до 25-о число на месеца, следващ съответния отчетен период.

И в момента годишните отчети на държавните фирми могат да се видят в търговския регистър, а тримесечните се публикуват на интернет страницата на Министерството на финансите. В тях обаче няма информация в коя банка или банки държавните фирми държат парите си.

Нетната експозиция

Нетната експозиция на държавните компании с балансова стойност на паричните средства над 3 млн. лв., не могат да бъдат повече от 25% от общия размер на паричните средства към една банка, предвиждат новите правила. Според тях нетната експозиция се изчислява в края на всеки месец.

В случай на нарушаване на ограничението от 25% в резултат на текущи оперативни процеси като разходване на средства от сметки, получаване на плащания, изменение на валутния курс, в срок до един месец държавната фирма трябва да предприеме действия за да изпълни изискването.

Нетна експозиция към кредитна или финансова институция е разликата между левовата равностойност на паричните средства на възложителя по сметки в дадена банка независимо от техния вид, и левовата равностойност на размера на непогасената част от предоставените му заеми и откритите банкови гаранции, по които е наредител, от същата институция.

Според финансовия министър Калин Христов за концентрация се взима предвид нетната експозиция, а не само размерът на депозитите, защото справедливият подход изисква да се отчитат пасивите и активите на компанията.

Половин година за приспособяване към новите условия

Държавните фирми, които не отговарят на новите правила за средствата си в банките, ще имат половин година за изпълнението им, предвиждат промените в правилника.

Ако държавните фирми не спазят това изискване, ресорният министър има право да намали с до 50% заплащането на мениджърите на дружествата, предвиждат правилата.

Към момента Асоциацията на банките не е изпратила коментари по промените в наредбата. Според председателя й Левон Хампарцумян предстои да се обсъди дали е необходимо асоциацията да обобщи коментарите по промените правилника или всяка банка, която има такива, да ги изпрати такива до Министерството на икономиката.

Банката, в която са 54 % от депозитите на държавните дружества, няма да бъде дестабилизирана заради новата наредба, обеща служебният премиер Марин Райков на 30 април. Той призна, че държавните дружества ще трябва да намалят дела на парите си в нея, ако промените влязат в действие.

Прочетено: 1331