http://www.reaction.bia-bg.com

Високотехнологичен инструмент за измерване на обществените нагласи пуска днес (9 май 2013 г.) Българската стопанска камара, в партньорство със софтуерните компании Гама системс“ (Словения) и „Специализирани бизнес системи“ АД (България).

Защо сега?

Предстоящите парламентарни избори в България са подходящ повод тестването на „Re:Action“ в реални условия у нас да стартира с анализи на публичното представяне на политически партии и лидери. Засега барометърът ще следи петте партии и петимата политически лидери с най-висок рейтинг, отчетен от социологическите агенции. В продължение на 10 дни (от днес до 20 май) данните ще бъдат анализирани и коментирани от водещи социолози два пъти дневно (сутрин и вечер) в ефира на телевизия Bulgaria on air, като обект на анализ ще бъде и отношението на онлайн потребителите към резултатите от проведените на 12 май парламентарни избори.

Какво представлява „Re:Action“?

Онлайн барометърът „Re:Action" се базира на Gama System Perception Analytics - уникален не само за българския, но и за световния пазар продукт, позволяващ изследване на отношението на участниците в социалните мрежи към конкретни теми, проблеми, продукти, марки, личности и т.н. 

Gama System Perception Analytics е разработен от словенската софтуерна компания GamaSystem – златен партньор на Microsoft. Продуктът ще работи в България чрез сайта "Re:Action", благодарение на Българската стопанска камара и фирма „Специализирани бизнес системи" АД.

„Re:Action" проследява във времеви и регионален разрез активността и емоционалното отношение на онлайн потребителите към анализираните теми.

„Re:Action“ е система за социологически, маркетингови, политологически и др. изследвания с висока степен на достоверност на получените резултати. Причините за това са най-малко три:

  1. Изследването обхваща многократно по-голям кръг участници от стандартните социологически проучвания. За сравнение, социологическите проучвания обикновено се базират на извадка от 400 до 1000 анкетирани лица, докато „Re:Action“ изследва практически всички говорещи (пишещи) по дадена тема, които обикновено са не по-малко от 5-10 хил. души, като бройката често надхвърля 50 хил.души.
  2. Коментарите в социалните мрежи са с много по-висока степен на искреност, съпоставено с отговорите на конкретно формулирани въпроси в социологическите анкети.
  3. Процесът на извличане на данните е автоматизиран, т.е. елиминиран е човешкият (субективният) фактор, а оттам – възможностите за манипулиране на резултатите.


„Re:Action“ предлага:

  1. Огромна база данни с информация в реално време за случващото се в социалните мрежи;
  2. Анализи в реално време, на база избрани критерии, вкл. анализ на настроенията/отношението към изследваната тема;
  3. Навременна информация, позволяваща вземане на мотивирани решения и предприемане на адекватни действия за корекция в поведението и/или публичното представяне.


Как работи „Re:Action“?

„Re:Action" е базиран на Gama System Perception Analytics, който е реализиран с най-съвременните технологии за обработка на огромни масиви от данни и ползва „облачните" ресурси на Microsoft. Това е самообучаващ се изкуствен интелект, който „разбира" семантичните връзки между отделните думи и фрази и на тази база улавя емоционалното отношение на „говорещия" към дискутираната тема или обект. В основата на „Re:Action" стои високотехнологичен лингвистичен алгоритъм, плод на дългогодишни научни изследвания в тази област.

Преди да стигне до потребителите в България, продуктът премина през фаза на „обучение" за „разбиране" на български език. Този първи обучителен етап постави основите за по-нататъшно самообучение на системата, така че към момента „Re:Action" представя успешно емоционалното значение на онлайн коментарите с висока степен на достоверност.

Добра практика

GamaSystem, в партньорство с телевизия „POP TV", прилага за първи път аналитичната платформа Gama System Perception Analytics по време на последните президентски избори в Словения през ноември 2012 г. Дотогава всички социологически агенции предричат сигурен втори мандат на досегашния президент. По време на финалните телевизионни дебати, обаче, зрителският вот дава абсолютна преднина на неговия опонент, който печели изборите, въпреки предварителните очаквания на социолозите, а „POP TV" се изкачва до първа позиция в рейтинговата скала на словенските ТВ-оператори.

Бъдете (Re:)Активни!

Ако искате да се включите в първия по рода си референдум в реално време и Вашето мнение да бъде отчетено, коментирайте активно!

ЗА КОНТАКТ:

Мариус Марков, СБС АД
Тел.: +3592 91 945, +359 898 777 323
e-mail: marius@sbs.bg 

Анета Алашка - БСК
Тел.: +3592 932 09 28, +359 888 60 34 00
Email: pr@bia-bg.com, alashka@bia-bg.com

Александър Миланов - БСК
Тел.: +3592 932 09 28, +359 879 279 281
Email: pr@bia-bg.com, a.milanov@bia-bg.com

 

Прочетено: 2576