Износът ни за същия месец се е повишил с 3,6% на годишна база, сочат предварителните данни на НСИ.

През първото тримесечие страната ни е изнесла стоки на обща стойност 10,2 млрд. лева, което е ръст от 12,9 на сто на годишна база, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Търговското ни салдо остава отрицателно – внесените стоки са на стойност 11,7 млрд. лева, но пък ръстът е далеч по-ограничен – в рамките на 2,8 на сто.

Макар и отрицателно, търговското салдо намалява - през периода то е с над 853 млн. лева по-малко спрямо данните за 2012 година.

Данните на НСИ само за март показват разнопосочно движение на износа и вноса. Износът на български стоки расте с 3,6% до обща стойност от 3,5 млрд. лева. Вносът пък намалява с 9% и достига стойност от 3,9 млрд. лева.

Търговия с трети страни

Износът към трети страни, т.е извън ЕС, през първото тримесечие се увеличава с 12,6% спрямо същия период на миналата година и достига 4,1 млрд. лева. Данните показват, че основни търговски партньори в този период са били Турция, Гибралтар, Русия, Китай, САЩ и Сърбия. Общо те формират над 52% от износа ни към трети страни.

Ръст записва и вносът от трети страни за първите три месеца на тази година. Увеличението е в рамките на 5,8 на сто до 4,8 млрд. лева (по цени CIF). Според данните на статистиката най-много стоки са били внесени от Русия, Турция, Китай, Грузия и Украйна.

От предварителните данни на НСИ е видно, че и износът, и вносът от трети страни намалява през март. През месеца сме внесли стоки на обща стойност 1,5 млрд. лева, което е спад с 8,5 на сто. По-слабо е понижението на износа – с 0,7 на сто до стойност от 1,3 млрд. лева.

Прочетено: 1961