След проведен конкурс МТСП сменя двама от общо четиримата ръководители на службите по трудови и социални въпроси (СТСВ) на министерството към посолства на България в чужбина. Причината е изтичане на четиригодишните им мандати.

„Процедурата за подбор на трудови аташета в част от българските посолства в чужбина приключи”, съобщи директорът на дирекция „Европейски въпроси и международно сътрудничество” в МТСП Елена Велкова. Тя допълни, че в момента тече конкурс за представител на МТСП в Постоянно представителство на България към Европейския съюз (ЕС) в Брюксел.

Пред журналисти Велкова съобщи, че трудовите аташета в Германия и Испания ще бъдат сменени поради изтичане на техните мандати, като на тяхно място ще бъдат назначени кандидатите, спечелили съответните конкурси. „За ръководител на службата по трудови и социални въпроси в Гърция не бе излъчен подходящ кандидат и предстои стартирането на нова процедурата за длъжността”, уточни Велкова. Трудовото аташе във Великобритания няма да бъде сменено, защото неговият мандат изтича догодина.

Три от четирите трудови аташета на МТСП съдействат на български работници на територията на две държави. Ръководителят на службата по трудови и социални въпроси в Германия отговаря и за Австрия, трудовото аташе в Гърция има акредитация за същата длъжност и в Кипър, а това във Великобритания отговаря и за Ирландия.

Изискванията за заемане на длъжността са отлично владеене, писмено и говоримо на един от официалните езици на ЕС, като владеенето на официалния език на държавата по назначение е предимство, пет години стаж в системата на МТСП и познания относно упражняване правата на българските граждани при свободно движение в ЕС във връзка със свободното движение на работници и координацията на системите за социална сигурност в страните, за които се кандидатства, както и на двустранните отношения на България с тях. В последния етап на конкурса кандидати представят концепция за дейността на службите по трудови и социални въпроси на МТСП в задграничните представителства на Република България в чужбина като инструмент за изпълнение на ангажиментите към българските граждани зад граница, ползващи правото си на свободно движение в рамките на ЕС, както и приоритетните направления на сътрудничество със съответната държава и синтезирани препоръки и предложения, касаещи дейността на СТСВ.

Основните ангажименти на трудовите аташета към МТСП са свързани с даването на консултации на български граждани в страната по назначението им относно техните трудови и социални права като граждани на ЕС. Те оказват съдействие на български граждани по възникнали конкретни казуси – чрез връзка с местните компетентни по даден случай институции в областта на заетостта, инспектирането по труда и  социалната сигурност. Аташетата организират също информационно-трудови борси и информационни дни на МТСП и неговите агенции в съответните страни, за които отговарят.

С помощта на ръководителите към службите по трудови и социални въпроси в чужбина България сключи двустранни договори с Франция, Германия, Португалия, Нидерландия, Кипър и Белгия за справяне с недекларираната заетост и отклоненията при прилагане на регламентите за социална сигурност. През 2010 г. бе сключено Споразумение между контролните органи на България, Румъния и Гърция в областта на условията на труд и защита на трудовите права. Трудовите аташета координират договарянето и изпълнението на тези спогодби. 

До момента са проведени информационно-трудови борси и информационни дни за български граждани в Мадрид, остров Крит, Мюнхен, Берлин, Никозия, Кьолн, Валенсия, Виена и Лондон.

Прочетено: 3836