От 1 юли токът за индустрията и за износ би трябвало да поевтинее, а за бита да остане същият, ако се приложи планът на икономическото министерство, развит вчера от министър Асен Василев.

"С ДКЕВР работим денонощно, за да променим модела на ценообразуване, така че всички добавки - за зелен ток, за комбинирано производство и за американските централи, да отпаднат за търговците на електроенергия и големите промишлени предприятия", съобщи Василев. Това означава, че токът за тях трябва да поевтинее.

Трите добавки ще останат в сметките за домакинствата, но вече няма да се изписват отделно във фактурите, а ще са част от крайната цена на тока. Ще се работи за задържане на цената на тока за бита, каза Василев.

В същото време обясни, че ще бъдат намалени цените на държавните енергийни дружества в сметките на бита, което би трябвало да доведе до поевтиняването им. Според експерти най-вероятно чрез тях ще се компенсира отпадането на добавките от сметките за индустрията и износа и затова няма да има промяна.

Василев отказа да обясни подробно схемата. Евгения Харитонова, шеф на енергийния регулатор, влезе на заседание в министерството и не коментира.

Намалението в цените на държавните дружества ще е за сметка на открити от тях резерви за общо над 239 млн. лева. Най-голям резерв е открила ТЕЦ "Марица изток 2" - 100 млн. лв., която работи на загуба от началото на годината.

На загуба са и държавните "Мини Марица-изток", които са открили резерв от 80 млн. лв. 50 млн. лв. е намерила АЕЦ "Козлодуй". Електроенергийният системен оператор има в резерв 9 млн. лв.

"Все някой трябва да плати добавките, отпаднали за бизнеса и търговците - или битовите потребители, или да се създаден специален фонд с парите от продажба на вредни емисии", коментира пред "Труд" Владимир Аличков от Българската фотоволтаична асоциация.

"Отпадането на добавките ще е в ущърб на НЕК и ще доведе до фалита на компанията", предупреди енергийният експерт Иван Хиновски.

Прочетено: 2334