Достъп до електронни услуги на Националната агенция за приходите (НАП) без електронен подпис става възможен, благодарение на 12-цифровия персонален идентификационен код (ПИК), с който може да се снабди всеки български гражданин или фирма.

С ПИК можете да подадете искане за издаване на документ или да правите справки за осигурителния си доход, за трудови договори, дължими данъци и осигурителни вноски, членство в пенсионен фонд и извършени към него преводи. Члез ПИК можете да следите в реално време своята данъчно-осигурителна сметка. Справките позволяват да проследите дали всички направени от Вас плащания са отразени в сметката Ви, както и дали не сте пропуснали да погасите някое старо задължение.

Използването на услугите, достъпни с ПИК, осигурява информираност, пести средства и време, а достъпът до тях е безплатен и може да се осъществи от всеки компютър с интернет връзка.

За да получите своя ПИК, достатъчно е да попълните „Заявление за ползване на електронни услуги, предоставяни от НАП чрез ПИК” и да го подадете (лично или чрез упълномощено лице) в териториална дирекция на НАП по постоянен адрес (за физическите лица) или по регистрация (за юридическите лица). Веднага след подаване на заявлението можете да получите своя ПИК.

Още информация по темата вижте ТУК, както и в прикачената по-долу брошура.

 

Прочетено: 2781