ВЖ. ВИДЕО

Днес, 21-ви май, официално ще се закълнат депутатите от 42-рото народно събрание. Кои са основните задачи, за които спешно трябва да се обърне внимание и да се намери решение, коментираха социологът Кольо Колев, Галя Николова от гражданско движение "Днес" и Димитър Бранков- зам.-председател на Българската стопанска камара.

Според Бранков, в България няма нормална среда за правене на бизнес. Години наред се отлагат неизбежни реформи, които да съживят бранша. В момента чуждите производители са поставени под много по-малък натиск, когато внасят дадена стока на нашия пазар, отколкото българските. Това в комбинация със селективното законодателство през последните четири години, което оказваше подкрепа на едни и притискаше други фирми, са основните причини за тежкото състояние на малкия и среден бизнес у нас, поясни той. Според него пред 42-рото Народно събрание предстои много важната задача да се изгради ясна програма за реформа, защото бизнесът е тясно обвързан с бедността.

Кольо Колев добави, че нещата трябва коренно да се променят, защото натискът, който е оказван от страна на държавата, е унищожил малкия и среден бизнес и много хора са останали без работа и препитание. Той обвини бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, че е участвал пряко в преразпределението на бизнеса в страната, използвайки ресурсите на МВР.

Галя Николова и гражданско движение "Днес" дават 100 дни на новото правителството за да покаже, че има реалното желание и възможност да тръгне в една нова насока за справяне с проблемите в страната, защото повечето българи са изправени до стената и не могат да чакат цели четири години за промяна.

Прочетено: 2557