Бързина и облекчаване на бизнеса и гражданите са основните цели на проекта за подобряване на информационната система на Търговския регистър,

стана ясно от думите на Моника Димитрова-Бийчър, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Административен капацитет", която финансира процеса.

1 152 719 лева е стойността на проекта, който ще подобри административното обслужване и развитието на електронното управление към Агенция по вписванията.

18 месеца е срокът, с които са ангажирани изпълнителите  - "Сиела Норма", "Ню Ай", "Маркет тренд".

Администрацията би следвало да стане по-модерна, по-гъвкава и адаптивна най-вече към нуждите на потребителите, темата за електронното управление е изключително важна, а оптимизирането на Търговския регистър ще повиши качеството на услугите, достъпни само с един клик за потребителите и най-вече бизнес средите, каза още Моника Бийчър.

Специалистите дадоха отчет и за свършените дейности до момента, като обясниха, че подобрението на регистъра цели най-вече надграждане на функционалностите му, чрез развитието на модул за обмен на данни между информационната система и нейните абонати,

превод на интерфейса на публичната част на регистъра на английски език, създаване на нова функционалност за административни нарушения, комуникация между системите на Търговския и Имотния регистър, предоставяне на информация за постановените откази от Агенция по вписванията и др.

Така ще се намали документооборотът на хартия при взаимодействието на бизнеса и държавната администрация. Електронизирането на услугите пък ще подобри бизнес климата и в дългосрочен план ще стимулира икономическия растеж и заетостта, казаха още екпертите.

Прочетено: 2063