309 хиляди са пътуванията на българи в чужбина през април, показват данните на националната статистика. В сравнение с година по-рано, по-малък интерес е имало към Обединеното кралство, Гърция и Русия, но по-привлекателни са станали Белгия, Италия и Австрия.

Българите са напускали страната през април най-вече за да отидат на гости или за културни и спортни събития. Според статистиката, около една пета са били пътуванията по работа, а също толкова - за почивка или екскурзия.

Повечето българи са посещавали Русия, Полша и Белгия заради служебни ангажименти, а почивките са били най-много в Испания, Чехия и Франция.

У нас през април са регистрирани над 460 хиляди пътувания на чужденци. В сравнение с година по-рано, са се увеличили почивките, но са били по-малко служебните пътувания.

От чужденците, посетили страната ни, най-голям дял са гражданите на Европейския съюз - германци, французи и австрийци. По-малко са чехите, англичаните и унгарците, проявили интерес към България.

От страните, които не членуват в Европейския съюз, най-много са ни предпочитали за своето пътуване руснаците и сърбите. На почивка през април у нас са идвали най-много македонци, сърби и испанци, а по работа - белгийци, французи и австрийци, отчита статистиката.

Данните са на Министерството на вътрешните работи, граничните пунктове и летищните власти.

Прочетено: 1971