По време на годишната среща на върха на Международния транспортен форум, която се проведе на 23 май 2013 година, генералният секретар на Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) Умберто де Прето изрази благодарност от името на работещите в сектора на автомобилния транспорт за „всеки милиметър” построени и поддържани в добро състояние пътища.

Това съобщиха от пресслужбата на ИРУ. В речта си Де Прето подчерта, че пречките пред постигането на безпрепятствен автомобилен транспорт не се състоят в липсата на инфраструктура, а по-скоро в неадаптираните гранични процедури, които в някои региони на света може да струват около 57% от времето на превозвачите.

В тази връзка Де Прето подчерта, че решенията на проблема са прости и вече са налице. Като пример той даде прилагането на ключовите инструменти на ООН за многостранната търговия и улесняването на транспорта, каквито са конвенцията ТИР и конвенцията за хармонизиране на граничния контрол на стоките. Генералният секретар на ИРУ заяви, че именно чрез тях ще може ефективно да се осъвременят митническите процедури и да се премахнат бариерите, които възпрепятстват международната търговия.

Прочетено: 1857