В навечерието на летния сезон България бележи рекорден ръст на руския туристически пазар.

С всяка изминала година интересът сред руснаците да почиват в България нараства и то значително. Това показват данните за издадените от началото на годината визи в българското посолство в Москва.

Само в понеделник са били обработени над 7600 паспорта, съобщи за БНР ръководителят на консулската служба Ангел Георгиев.

До момента консулската служба в Москва е издала 103 хиляди визи, като вчера беше издадена 100-хилядната виза от началото на годината. Това е ръст от около 30 процента в сравнение със същия период на миналата година и почти утроен обем от издадени визи в сравнение с 2009 година, което естествено говори добре както за качеството на предлаганите услуги в България, така и за работата на консулската служба в Москва. Следва към този ръст на пътуващите руски граждани с български визи да добавим и онези, които посещават страната ни с действащи шенгенски визи, а те са 15-20% от общия брой. Така ръстът на пътуващите до България руски граждани е около 45-50 на сто, посочи консул Ангел Георгиев.

По думите му, и през тази година продължава да е най-голям интересът към детските лагери и организираните пътувания.

Прочетено: 2105