Производството на тютюневи изделия през април е нараснало с близо 33 на сто спрямо същия месец на миналата година. Секторът е с най-голям растеж на годишна база, се вижда от данните за индекса на промишленото производство през април, обявени днес от Националния статистически институт (НСИ). Сравнението произведеното от тютюневата индустрия през март също сочи увеличение - с 3.7%. При производството на храни и напитки статистиката отчита увеличение спрямо март съответно с 5.5% и 2.2%, но спад спрямо април миналата година - с 4.4% и 1 на сто. Фармацевтичната индустрия преодолява спада от предишните месеци и през април отчита положително развитие от 4.1% за месеца и 14.3% за годината.
 
Предварителните данни на НСИ сочат, че индексът на промишленото производство през април е с 1.1% по-висок, отколкото през март, но спрямо 12 месеца по-рано е с 1.3% по-нисък. На месечна база намаление от 6.8 на сто има в енергетиката, докато в преработващата и добивната промишленост е отчетено увеличение съответно с 2.9% и 0.6%. Спрямо година по-рано увеличение на производството има само в преработващата промишленост - с 1.6%. Енергетиката отново е със спад - с 2.6%, а в добивната той е още по-голям - с 13.2%.
 
Сравнението с март сочи, че най-голямо увеличение има в производството на превозни средства, без автомобили - с 18.9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 15.1%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 14.1%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 9.8%, производството на облекло - с 8.1%, производството на мебели - с 5.6%.
 
Най-голям е спадът в добива на метални руди - с 10.7% и производството на метални изделия - 4.1%Спрямо април 2012 г. производството на тютюневи изделия е с ръст от 32.9%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 27.1%, производството на мебели - с 18.8%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 14.3%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 11.9%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 10.4%.Намаление е отчетено при производството на превозни средства, без автомобили - с 28.9%, при производството на основни метали - с 15.2%, и при производството на електрически съоръжения - с 5.5%.

Прочетено: 2166