Близо 11% от българите са самонаети, показват най-новите данни на Евростат. Две трети от тях работят сами, а останалите имат служители. Най-голям дял на самозаетите по възраст е при тези над 65 години - близо 30%.     

Самостоятелно заетите хора в рамките на Европейския съюз са общо 32.8 милиона - 15% от всички работещи. 

Най-много самоосигуряващи се и самонаети хора има в Гърция - техният дял е 31.9% от всички заети в страната. Италия, Португалия и Румъния се нареждат следващи с дял на самонаетите между 20 и 23%. Най-много заети под тази форма са в сектора на селското стопанство.  
 
Най-малко самонаети има в по-малките държави като Естония (8.3%), Люксембург (8.4%), Дания (8.9%) и Литва (9.7%). България се нарежда над тях, но остава сред държавите с относително малък дял на хора, работещи за себе си. 

Малко повече от една четвърт от самонаетите в ЕС през 2012 г. са имали свои служители. Най-много са били тези в Унгария (46.5%), в Естония (43.6%), в Германия (42.9%) и в Австрия (41.7%).

За всички държави е валидна тенденцията повече мъже, отколкото жени да са самонаети. Същото е и в България, където от всички работещи мъже 17% работят за себе си, а делът при жените е под една десета.

Прочетено: 2283