Основна цел е в близките месеци да не се увеличи цената на тока, голяма част от предприятията производители на ел. енергия не са правили ремонти, остаряло е оборудването, ще бъде трудно, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред бТВ.

Цената на тока зависи най-вече от ДКЕВР, ако зависеше от министерството само щеше да е е лесно. Подписани са дългосрочни срокове, които не са в обществен интерес

Възможно е да има ток на две тарифи, необходимо е да се подпомогнат крайно нуждаещите се, които нямат възможност да си платят сметките, това е недопустимо за страна в ЕС, смята министърът.

За мен лично като министър е важно секторът да работи, в момента той не работи, защото от 1 година има допълнителни такси износ, транзитна държава сме, без да получаваме доходи, защо не можем да изнасяме, заради такса пренос, което не позволява на енергетиката ни да работи. За 1 година сме изгубили 1 млрд и половина, трябва да се махне закона, но това зависи и от ДКЕВР, категоричен бе министърът.

Ако отново ни се позволи да изнасяме ел. енергия, ще се променят нещата в съвсем друга линия. До края на месеца трябва да има нов модел, това е от първите неща, които ще направи новият състав на ДКЕВР, АЕЦ „Козлодуй" и ТЕЦ „Марица Изток" могат да изнасят ток, проблемът за формиране на крайната цена идва от дългосрочните договори, според които първо държавата изкупува най-скъпата енергия, а после евтината, държавата е прекалила с тези договори, обясни Стойнев.

Не искам да съм министър оправдаващ се с наследството, проблемът е как да помогнем на обществото, положил съм клетва, държавата не трябва едностранно да прекратява тези договори, а да седне с производителите и да се намери решение, не можем да продължаваме на тези цени обаче, хората не могат да го понесат. Слава богу, още има държавни предприятия, които произвеждат евтин ток. Но диалог трябва да има, има искания за увеличение с 40%, призна Стейнев.

Целта сега е от 1 юли да не се вдигне цената на тока, а следващата цел е да се намали дори, но не може да стане с чудо ниска цената изведнъж, но някой се е възползвал, на завишени цени са подписани договори.

872 млн евро е иска внесен в Женева, това не е рекет от руска страна, това е взаимоотношение между две дружества, каза министърът по повод иска внесен заради замразяването на проекта „Белене". Няма политическо решение за рестартиране на АЕЦ „Белене", само НС може да вземе такова решение, нито можем да започнем да строим, нито да дадем гаранции, сега пари няма, каза Стойнев.

Притеснителна е информацията за размерите на сивата икономика, имаме среща с представителствата на бизнеса, ще чуем предложенията им за подобряване на бизнес климата, допълни той по отношение на проблемите на малкия и среден бизнес.

Прочетено: 1894