Чуждестранните инвестиции за първите три месеца на тази година са 260 милиона евро, съобщи Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. За сравнение през същия период на миналата година инвестициите са били около 670 милиона евро, посочи Стефанов. Данните показват тройно по-малко инвестиции у нас.

Според шефът на агенцията за инвестиции това все пак били първоначални данни и най-вероятно ще има промяна в данните в края на годината.

Само за три години инвестициите в България са се сринали със 79%, а чуждестранните инвестиции - с 6,5 пъти, коментира и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Той каза още, че само в рамките на 2012 година се е увеличил с 60% размерът на изтичането на капитали от България в съседните ни страни.

Според него, не може за три години страната ни да се срине, да потъне от 38-о място на 53-то (с двайсет места) в международните класации по конкурентоспособност. И то между страни, които също са в икономическа криза.

Постоянното извинение с кризата няма основание, отбеляза още той. Като причина за срива Божидар Даневпосочи недоброто управление на страната.

По данни на Българската народна банка през март в българската икономика са влезли преки инвестиции на стойност 49,2 млн. евро спрямо 148,5 млн. евро през същия месец на м.г.

Привлеченият през януари - март 2013 г. дялов капитал възлиза на 102,1 млн. евро. Той е по-нисък със 111,1 млн. евро от дяловия капитал, дошъл в страната през същия период на 2012 г. Намалението при вътрешните кредити е с 300,7 млн. евро - от 434,1 млн. евро на 133,4 млн. евро.

Има сериозен спад и на чуждите инвестиции в недвижима собственост. Покупките на имоти от чужденци за първото тримесечие възлизат на 24 млн. евро при 44,5 млн. евро за съответния период м.г.

Най-голям обем от преките инвестиции са дошли от Холандия - 161,7 млн. евро. Следват тези от Русия - 27 млн. евро, и Унгария - 17,3 млн. евро. В същото време най-много пари са изтекли към Великобритания, където нетната стойност на трансферите е минус 6,9 млн. евро.

Шефът на агенцията за инвестиции обяви още, че около 3 месеца е траела кампанията, в която България се рекламираше в световни медии.

Това, което получихме като статистика от самите медии, беше, че рекламните материали в интернет са имали около 60 милиона импресии. Това е довело до около 70 хиляди посещения на сайта на агенцията. Малко е рано да кажем, а и не караме фирмите, които идват, да казват откъде са получили информацията, така Стефанов отговори на въпроса какви са резултатите от рекламната кампания.

Според него нито една фирма няма да дойде в България, ако има срив в качеството на производството. От друга страна е цената. Така че за потенциалните инвеститори е важно да запазят качеството, но и да понижат разходите си, коментира Стефанов.

Прочетено: 2547