Задълбочаващата се политическа криза в страната е на път да застраши усвояването на европейските средства дори в онези сектори от икономиката, където до този момент се отчиташе най-добро изпълнение, алармираха предприемачи и представители на консултантския бизнес.

След събитията от края на миналата седмица, когато страната е заплашена от нови избори, браншовиците от агросектора изразиха силно притеснение за изпълнението на програмата за селските райони.

Миналата седмица вицепремиерът Зинаида Златанова обяви, че близо 100 млн. евро от програмата няма да бъдат усвоени.

Новата политическа криза обаче със сигурност ще стопира работата на администрацията, което за бизнеса означава неизпълнение на планирани инвестиции и загуба на пари.

Симптомите за критично забавяне се появиха още през март. Въпреки че служебният кабинет имаше за цел да продължи работата, забавяне се получи при определянето на датите за прием на нови проекти, съобщиха за Farmer.bg. от министерството на земеделието.

По програмата за развитие на селските райони администрацията има нелеката задача до края на годината да одобри договори за 480 млн. евро. Към края на април обаче са разплатени малко над 40 млн. евро.

При тези темпове администрацията трудно ще успее да приключи нормално с договарянето. Още повече, че пред нея стои нелеката задача да подготви и проекта за програмата за следващия програмен период от 2014 – 2020 г.

Критично слабата усвояемост на средствата досега се дължи на кадровите рокади в министреството на земеделието и на почти пълното блокиране на системата след изборите. Въпреки че новото правителство беше сформирано сравнително бързо, изборът на ресорни зам. министри се забави.

Няма яснота и за персоналните промени в ръководството на фонд „Земеделие”. Известно е, че по времето на ГЕРБ фондът беше една от най-добре работещите структури в министерството.

Въпросът бе дали премиерът Пламен Орешарски щеше да намери подходящия заместник на Румен Порожанов, който е доказан експерт и с когото самият Орешарски е работил в министерството на финансите, откъдето дойде и сегашният шеф на фонда.

В интервю за bTV тази сутрин Пламен Орешарски призна, че забавянето на новите назначения е било свързано с отсяването на различните кандидатури. Големият проблем е свързан с това дали управляващите партии ще успеят да овладеят недоволството, натрупано след излъчената кандидатура за шеф на ДАНС, или политическата криза ще се задълбочи. Което означава нестабилност и все по-отслабваща икономика.

Прочетено: 1728