Редовната пролетна мисия на Международния валутен фонд ще бъде у нас между 27 юни и 3 юли, съобщиха от фонда. Този път тя ще бъде водена от Михаеле Шанон, тъй като мандатът на предишния представител на фонда Катрина Пърфийлд изтече миналата година.

Очаква се по време на мисията да бъде направена оценка на икономическата ситуация в страната, като представителите на фонда ще имат срещи с финансовия министър Петър Чобанов, представители на Централната банка и неправителствения сектор.

При последната си мисия у нас през есента фондът прогнозира БВП да порастне с 1,5 на сто тази година, което бе малко по-консервативна оценка от правителствената. Тя обаче бе направена преди февруарските протести и смяната на кабинета.

Към момента премиерът Пламен Орешарски призна, че е твърде възможно страната ни да завърши годината с растеж под процент. Засега от Международния валутен фонд не са коментирали и нито една от мерките в т.нар. план "Орешарски" за излизане от кризата, нито пък напрегнатата икономическа и политическа ситуация в страната след нова година.

Прочетено: 1903