До края на месеца трябва да бъде намалена таксата за износ на електроенергия от България, коментира по време на работно посещение в „Мини Марица-изток” ЕАД министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. В момента въпросната такса блокира сектора. Нужни са незабавни действия, за да се отпуши системата, категоричен е Стойнев.

В момента таксата за износ на електроенергия е 34,26 лева. Министърът е решен тя да стане 10 лева. Ето какво още коментира Стойнев: „Това предприятие, а може би и целият сектор, умишлено през последните три години и половина е водено към фалит. Явно основната цел е била да се приватизира „Мини Марица-изток”. Само че държа да подчертая, че това дружество ще остане стратегическо и държавно предприятие в сектора. През последните години тук не са правени ключови инвестиции, ремонтни дейности, не са правени и разкривки. Ако не отпушим износа, е възможно хората да не си получават заплатите”.

По време на срещата с работници и ръководството на дружеството е обсъден и въпросът за увеличение на цената на въглищата. Това обаче ще бъде следваща крачка след стабилизирането на енергетиката, заяви министър Стойнев.

Прочетено: 2044