През първото тримесечие на 2013 година общите разходи на работодателите за един отработен час за наетите от тях лица нарастват с 4,7% спрямо първото тримесечие на 2012 година, сочат предварителни данни на Националния статистически институт.

Увеличението в индустрията е 4,2%, а в услугите – 4,8%. В строителството обаче общите разходи на работодателите за един отработен час намаляват с 0,4%.

По икономически дейности през първото тримесечие на 2013 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство” - 11,7%, „Държавно управление” - 10,2%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” -10%.

Намаление на общите разходи за труд е регистрирано при секторите„Култура, спорт и развлечения” - с 2,7%, и „Други дейности“ - с 1,9%.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 4,5% спрямо първото тримесечие на 2012 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 5,3%.

По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 3,2% за „Култура, спорт и развлечения” до 12,4% за „Хотелиерство и ресторантьорство”.

Прочетено: 2045