Недопускането на загуба на средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР), стабилизиращият социален пакет и засилването на борбата с безработицата и са сред основните приоритети на МТСП. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов на пресконференция днес. Той представи основните приоритети на МТСП в социалната сфера и екипа си.

„Общият размер на договорените средства по ОП РЧР възлиза на 2 244.2 млн.лв., което представлява  93.5% от бюджета на програмата”, съобщи министър Адемов. Той допълни, че извършените плащания по програмата са малко над 1 050 млн.лв. или около 44% от общия бюджет на ОП РЧР.

Министър Адемов посочи, че за предотвратяване на загуба на средства по ОП РЧР до края на 2013 г. общият размер на отчетените пред Европейската комисия (ЕК) разходи по програмата от нейния старт до момента трябва да достигнат 53% от бюджета й или не по-малко от 543 млн.евро. „Към момента отчетените разходи са 31 %, което означава, че до края на годината трябва да бъдат усвоени 332,8 млн. лв.”, уточни министър Адемов. Той поясни, че за изпълнението на изискванията на ЕК за шест месеца трябват да се усвоят средства колкото предишното правителство е постигнало за 4 години.

За миниминизиране на загубите по ОП РЧР министър Адемов посочи, че МТСП ще предприеме три мерки:

  • Преглед на състоянието на всички стартирали до момента проекти и прехвърляне на средства между схеми, чието изпълнение не е задоволително, към схеми, които са атрактивни. Подготвя се предложение за прехвърляне на средства между отделните приоритетни оси. Към момента от страна на Министерство на образованието и науката има възможност да се прехвърлят такива средства в размер на около 25 милиона лева към други схеми на ОПРЧР;
  • Отчитане всеки месец на направените разходи пред Министерството на финансите;
  • Преглед на документите и анализ на отделните схеми с цел опростяване на част от процедурите за изпълнение на схемите от страна на бенефициентите.

 

„При прегледа на проектите в рамките на МТСП, при които има риск от загуба на средства, е констатиран такъв по проект „Изграждане на интегрирана информационна система“, съобщи министър Адемов. Той допълни, че има реална опасност от загуба на 5 084 020 лв. поради голямо закъснение в изпълнението на проекта.

Министър Адемов съобщи, че при анализ на заплащането в МТСП е констатирано, че определени служители са получавали годишно суми в размер между 35 000 - 50 000 лв. по няколко договора. Той посочи, че в началото на 2013 г. са сключени 80 нови граждански договора, а към 1 юли те са намалени на 68. „Екипът на МТСП ще продължи да оценява извършените дейности по тези договори и да ги намалява”, уточни министър Адемов.

МТСП изготвя пакет от мерки, включително законодателни, за повишаване заетостта на младежите и пригодността им към заетост в рамките на европейската инициатива „Гаранция за младежта”. „Около 100 милиона евро от Европейския съюз (ЕС) ще бъдат заделени през следващите две години за стимулиране на младежката заетост в България”, напомни министър Адемов.

„МТСП включва активно експерти и представители на гражданското общество във формирането на политиката в областта на осигурителните отношения”, каза министър Адемов, посочвайки функционирането на Обществения съвет и Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда и социалната политика. Той съобщи, че се работи в посока намаляване на негативните ефекти от реформата в пенсионната система, както и за предприемане на мерки за спиране на ръста на възрастта и стажа за пенсиониране след консултации със социалните партньори.

Процесът по деинституционализация, продължаването на грижата за децата, възрастните хора и хората с увреждания и разширяване на социалната закрила продължават, увери министърът.

По време на пресконференцията министър Адемов представи и ръководния екип на министерството.

Заместник-министър Светлана Дянкова координира дейността на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда”, Националния институт за помирение и арбитраж, Фонд „Условия на труд” и Проект „Красива България“. В нейния ресор са трудовото право и общественото осигуряване, безопасността и здравето при работа, доходите, жизненото равнище и демографското развитие.

За Агенция по заетостта и Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” в МТСП отговаря заместник-министър Росица Янкова. Тя координира дейностите в сферата на пазара на труда, трудовата миграция и международното сътрудничество.

Заместник-министър Лазар Лазаров пое политиките в областта на социалното включване, социалното подпомагане и социалните услуги, интеграцията за хората с увреждания и др. Той наблюдава дейността на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и Фонд „Социална закрила“.

Началник на кабинета е Севинч Касабова, главен секретар е Стоян Стоянов и парламентарен секретар – Петя Доганова. Биографии на членовете на политическия кабинет са публикувани на официалната страница на МТСП.

Прочетено: 2208