Нито една фирма не се е явила на обявения за вторник търг за електроенергия от ТЕЦ "Марица-изток 2" заради неяснотата за таксите, които НЕК ще начисли върху нея. Според обнародваните в петък промени в Закона за енергетиката се премахват добавките към такса пренос (общо 34 лв. на мегават) от количествата енергия, предназначена за износ. На практика обаче няма официално становище на НЕК дали от 5 юли компанията ще начислява добавки към такса пренос за експортната електроенергия, съобщава "Капитал daily".

В понеделник самата НЕК също прекрати процедурата за продажба на електрическа енергия за периода 17 – 31 юли и обяви нов търг за периода от 20 юли до края на месеца.

По въпроса с таксите от НЕК препращат към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Оттам посочват, че добавките от таксите за износ ще паднат реално след 1 август, с влизането в сила на новите цени на електроенергията. В момента те се изчисляват по новия модел, заложен с промените в Закона за енергетиката.

С решение на парламента пък с 1 месец - до 31 юли, беше удължен регулаторният период за определяне цената на тока. По този начин се създаде законодателна дупка между 5 юли и 1 август, в която въпреки заявките на правителството за отпушване на износа на практика това няма как да се случи, защото фактически се запазва положението отпреди законодателните промени.

"Никой не смее да купи или продаде нищо, защото не знае какво ще му фактурира НЕК", коментира пред вестника Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ).

Износът от началото на юли действително е увеличен спрямо предходните месеци, когато едва достигаше 300 мегавата. Причини за това са по-голямото търсене от Гърция и нарасналият капацитет за Турция, който след решение на Европейската организация на преносните оператори беше увеличен от 400 на 550 мегавата. Според Мартин Георгиев обаче износът на българска електроенергия може незабавно да се удвои, ако НЕК потвърди, че няма да се фактурират добавките.

В момента от страницата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) е видно, че общият износ на българска електроенергия се движи около 400 мегавата през нощта и около 650 през деня. През юли миналата година тези стойности са се движили между 1100 и 1500 мегавата, а през 2011 г. България е изнасяла четири пъти повече електроенергия от сега.

Добавките към такса пренос бяха въведени, за да се набавят средствата, необходими за изплащане на преференциалните цени на производителите на енергия от възобновяеми източници (зелена добавка), топлофикациите и заводските централи (кафява добавка), както и невъзобновяемите разходи, произтичащи от плащанията по дългосрочните договори на НЕК с ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3". С тях обаче цената за пренос на енергия стана 34 лв. и това я направи непродаваема в чужбина. След направените промени в Закона за енергетиката разходите по тези пера всъщност остават, но вече се преместват в цената за електроенергия, а не в нейния пренос.

Прочетено: 2114